Jindra píše:... Mě zajímají skutečné náklady, ...

Jindra píše:... o způsobu vytápění. ...

Já ale nemám patent na rozum.Jindra píše:..a já to tak udělám.
Jindra píše:... a každý mi řekne diametrálně jiný věci. Nevrtat - vytrhnout -plombovat. ...

Jak tomu mám rozumět? Co myslíte nezávislým zdrojem tepla?metball píše:Na co ale nevěřte, je solár, vítr a vytápění. To fakt může bezvadně fungovat
jen v hermetických termoskách
tak na 66.6% Zemského Povrchu.
Ale ne v CZ.
Jindra píše:Jak tomu mám rozumět?...
Jindra píše:... Co myslíte nezávislým zdrojem tepla?

Jindra píše:Připravuju stavbu rodinného domu, jedná se o patro a obytné podkroví. Potřebuji se rozhodnout o způsobu vytápění. Každý z prodejců nabízí a chválí to svoje. Mě zajímají skutečné náklady, výhody, nevýhody. Nerad bych, aby mě něco překvapilo a na něco jsem nezapomněl.

Frigotech existuje možná jen v představách pan Jardy Šalýho, nikdy jsem ještě neviděl ani fotografii. Můžete sem dát alespoň nějaké z realizované instalace, abych si poupravil názor nebo zase až na podzim?jarda píše:řešení najdete...

Připojuji se k ještěrovi...jsem ale pohodlnější, proto topení TČ (v každým případě něco "samotopícího") Krb nekomplikovat a mít do foroty i když nepůjde elektřina, proto bez teplovodní vložky.staryjester píše:Má osobní preference, kterou ovšem nikomu nevnucuji, je podlahovka, akumulační nádrž, v koupelně žebřík, jednoduchá centrální větračka, krbová kamna s teplovodní vložkou, nebo peletková kamna.
Těmi tepelnými trubicemi vytápíte? To je něco jako tepelné čerpadlo? Nikdy jsem to neslyšela.Leon píše:..místo obyčejné větračky mám aktivní rekuperaci s tepelnýma trubicema.
Kláro, přečtěte si o tepelných trubicích: http://www.nilan.cz/index.php?option=co ... &Itemid=87Klaara80 píše:Těmi tepelnými trubicemi vytápíte? To je něco jako tepelné čerpadlo? Nikdy jsem to neslyšela.Leon píše:..místo obyčejné větračky mám aktivní rekuperaci s tepelnýma trubicema.
Ve své podstatě je to tepelné čerpadlo, který čerpá teplo z odpadního vzduchu do přívodního. Kdyby jeden konec trubic byl před domem a druhý uvnitř, fungovalo by to stejně. U TČ s kompresorem se mění tlak v okruhu a hlavně je umožněna distribuce tepla mezi výparníkem (ekvivalent spodní části tepelných trubic) a kondenzátorem (ekvivalent horní části tepelných trubic) na větší vzdálenost a v horizontálním (různě komplikovaném) směru. Přirovnal bych to k radiátorům samotíží a radiátorům s oběhovým čerpadlem. Když bychom to ale opravdu zjednodušili, tak tepelné trubice jsou tepelným čerpadlem. Tepelné trubice jsou super prvek pro vzduchotechnický jednotky s rekuperací. Je škoda, že to není doceněno, nebo že se o tom neví. Dokonce existovaly i bezkompresorové ledničky na podobném principu, netuším, jestli se to ještě vyrábí.Klaara80 píše:To je něco jako tepelné čerpadlo? Nikdy jsem to neslyšela.