pasivní RJ + HP = problém

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od strejda » 07 pro 2013, 15:35

Stěhovali jsme se ke konci května, právě se začala dělat fasásda. Venkovní rolety instalovali někdy v polovině srpna. Přesah střechy je cca 80 cm, dům je vysoký, spodní patro 3m, horní 2,8m. Žádné další stínění nebylo.
strejda

od BobTheBuilder » 07 pro 2013, 16:32

strejda píše:... a do topení jde 18 C

Čím ste tú podlahovku v lete napájal ? Ako ste ruguloval teplotu vody ?
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od strejda » 07 pro 2013, 20:34

Jak jsem psal na začátku, mám TČ země/voda plus vrt (kolektor by se tady dělal obtížně, podloží je jíl s kameny, vzduch/voda jsem nechtěl). Takže se chladí do vrtu (mezi primárním a topným okruhem je navíc vodní výměník). Navíc celé to chlazeni stojí jen provoz oběhových čerpadel v primárním okruhu a podlahovce - cca 150W.
strejda

od BobTheBuilder » 07 pro 2013, 20:49

Akú teplotu má voda zo studne ? Nemusíte ju dohrievať na 18⁰C ?
Niektoré studne mávajú teplotu okolo 12⁰C, aj menej.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od strejda » 12 pro 2013, 09:10

Ale já nechladím vodou ze studny. Mezi primárním okruhem (tedy vrtem) TČ a topným okruhem podlahovky je vodní výměník. Přes něj studená voda (cca 8 – 10 C) cirkulující v primárním okruhu ochlazuje vodu v topném systém. Řízení teploty je pravděpodobně realizováno trojcestným ventilem na sekundární straně výměníku. To chlazení je přímo součástí TČ.
strejda

od BobTheBuilder » 12 pro 2013, 21:23

strejda píše:Jak jsem psal na začátku, mám TČ země/voda plus vrt. Takže se chladí do vrtu (mezi primárním a topným okruhem je navíc vodní výměník). Navíc celé to chlazeni stojí jen provoz oběhových čerpadel v primárním okruhu a podlahovce - cca 150W.
Nejako mi to nedáva zmysel. Podľa vyššie uvedeného na chladenie do podlahovky nie je použité TČ, iba voda z vrtu (studne) cez výmenník, t.j. pasívne chladenie bez kompresoru, t.j. chladenie vodou zo studne (vrtu).

strejda píše:Ale já nechladím vodou ze studny. Mezi primárním okruhem (tedy vrtem) TČ a topným okruhem podlahovky je vodní výměník. Přes něj studená voda (cca 8 – 10 C) cirkulující v primárním okruhu ochlazuje vodu v topném systém. Řízení teploty je pravděpodobně realizováno trojcestným ventilem na sekundární straně výměníku. To chlazení je přímo součástí TČ.
Tak ako to je :?:

strejda píše:To chlazení je přímo součástí TČ.
A tu nerozumiem, ako ste to mysleli :?
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Ferin » 06 čer 2014, 01:21

Chlazení podlahovkou je standardní funkcí TČ země/voda. Nejedná se o žádnou studnu, ale v tomto případě o ("suchý") vrt, do něhož jsou nataženy trubky z TČ, stejně jako třeba v zemním kolektoru. Toto chlazení má výhodu, že je zdarma a navíc nabíjí (vyhřívá) zem na zimní (topnou) sezónu.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika