Rozvody vzduchu do betonu stropu

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Petr Pavlata » 27 říj 2014, 14:40

Dobrý den, mám v návrhu vzduchotechniky domu navržené vzduchotechnické rozvody přímo zabetonované do stropu. Může to něčemu vadit z hlediska vzduchotechniky? Statik s tím problém nemá.
Petr Pavlata

od BobTheBuilder » 27 říj 2014, 15:17

Skúste dohľadať, už to tu bolo rozoberané. Problémom môže byť izolovanie rozvodov.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Petr Pavlata » 27 říj 2014, 17:05

Na to jsem se ptal projektanta vzduchotechniky a ten tvrdí, že ani jednotky s chlazením s tím nemají problém. Podle něj se používá i kapilární chlazení stropem. Studená trubka prý není schopna natolik lokálně prochladit strop, aby povrchová teplota stropu klesla pod rosný bod. Pokud bude strop odvádět chlad do plochy bude to jen dobře. Při topení nic nehrozí, navíc nemám vzduch určený na vytápění.
Petr Pavlata

od Ferin » 27 říj 2014, 20:49

Do stropu, resp. do podlahové desky patra nad se zvlášť na západě dávají rozvody zcela běžně. Sami výrobci RJ to nabízí jako svoje systémový rozvody.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Návštěvník » 28 říj 2014, 10:26

V Evropě se to opravdu dělá běžně. Netušíte, proč se to u nás nedělá?
vedení v betonu.png
Návštěvník

od Ferin » 28 říj 2014, 11:18

Taky by mě to zajímalo.
Stejně jako proč se u nás moc neuchytily hvězdicovitý rozvody s rozdělovačem jako takový.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Mathilda » 29 říj 2014, 09:25

Setkal jsem se několikrát s tím, že hlavní problém měl právě statik. Pokud by to prošlo statikem, tak pro vzduchotechniku (bez chlazení i dohřevu vzduchu) s tím nemůže být problém. Hadice nesmí mít velké ohyby, nesmějí být deformované nebo zlomené. Co se týče tepelné izolace, určitě ztráty budou, pokud hadice nijak neizolujete. Přikláním se ale k názoru, že to nemůže způsobovat problém kondenzace. Vodovodní potrubí na studenou vodu, kde teplota může být i pod 10°C se také v případě vedení pod omítkou nemusí izolovat proti rosení.
nevidím tedy žádný důvod. proč takto nerealizovat VZT rozvody. Doporučil bych izolovat nezabetonované vedení a také to, kde by ochlazování, oteplování stropu / zdi bylo nežádoucí. To může být vedení na chodbě nebo obecně mimo místa, kam potřebujeme teplo / chlad dopravit.
PS: Izolace potrubí studené vody je navázána na vyhlášku a normy. Je to trochu jiná problematika, například studená voda se nesmí ve vedení oteplovat, hrozí tvorba legionel atd. Také trubky musejí být zabezpečeny proti dilataci. Vzduchotechnické hadice jsou navíc obvykle dvouplášťové a určité izolační vlastnosti již vykazují.
Mathilda
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnické rozvody