Dobrý den,
jelikož máme projekt na RD v některých věcech nepoužitelný (např. nízkoenergetický dům s přirozeným větráním okny apod.), korigujeme to během stavby, jak přicházíme na problémy a nedořešené záležitosti. V přízemí by bylo dodělání rekuperace a větrání dost pracné a nákladné, ale v podkroví by se s tím ještě dalo něco dělat, např. udělat teď aspoň rozvody, než sádrokartonáři uzavřou strop.
Přikládám můj rychlý náčrt rozvodů čerstvého vzduchu do 4 místností z rozdělovače a odsávání z WC a koupelny.
Pro rozvody by bylo místo v mezeře mezi SDK a parotěsnou fólií na krokevních nástavcích, kde je asi 8-10 cm volných v místech mimo profily, takže asi 6-8 v místě profilů, viz foto:
Vychází mi z toho buď pevné ploché potrubí výšky 5(6) cm a šířky 20 cm (např. plastové ED PLANO nebo kovové) nebo flexi hadice (např. ED FLEX 75/63). Musím ale brát v potaz rozmístění přímých závěsů na profily, takže se tam s pevným potrubím nedá libovolně manipulovat.
Objemy vzduchu místností jsou následující: ložnice JV=32.8 m3, pracovna=20.5 m3, dětský pokoj SZ=30.5 m3, dětský pokoj JZ=32.3 m3.
Financí je málo, takže zatím jen příprava rozvodů a výběr nějaké jednotky musíme nechat na později. Nasávání čerstvého vzduchu zvenku bude z východního štítu přes nevytápěnou půdu, výfuk vzduchu z rekuperace půjde skrze půdu až nad střechu.
Prosím o rady a nápady k rozvodům, jaký typ a tvar zvolit, ať to můžu někde poptat. Samozřejmě ideální by bylo mít kompletní projekt, ale na ten teď bohužel není čas, protože stavební firma chce za pár dní zadělávat strop.
Pokud by náhodou někdo měl (komerční) zájem o spolupráci při naprojektování nebo realizaci, tak mi napište na ddterr zavináč volny.cz
Díky.
Jiří Zita
Vráž u Berouna