Rekuperace/větrání v podkroví - návrh

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od DDTerr » 12 bře 2012, 03:22

Dobrý den,

jelikož máme projekt na RD v některých věcech nepoužitelný (např. nízkoenergetický dům s přirozeným větráním okny apod.), korigujeme to během stavby, jak přicházíme na problémy a nedořešené záležitosti. V přízemí by bylo dodělání rekuperace a větrání dost pracné a nákladné, ale v podkroví by se s tím ještě dalo něco dělat, např. udělat teď aspoň rozvody, než sádrokartonáři uzavřou strop.

Přikládám můj rychlý náčrt rozvodů čerstvého vzduchu do 4 místností z rozdělovače a odsávání z WC a koupelny.
Vzduchotechnika.png

Pro rozvody by bylo místo v mezeře mezi SDK a parotěsnou fólií na krokevních nástavcích, kde je asi 8-10 cm volných v místech mimo profily, takže asi 6-8 v místě profilů, viz foto:
P3110256.jpg

Vychází mi z toho buď pevné ploché potrubí výšky 5(6) cm a šířky 20 cm (např. plastové ED PLANO nebo kovové) nebo flexi hadice (např. ED FLEX 75/63). Musím ale brát v potaz rozmístění přímých závěsů na profily, takže se tam s pevným potrubím nedá libovolně manipulovat.

Objemy vzduchu místností jsou následující: ložnice JV=32.8 m3, pracovna=20.5 m3, dětský pokoj SZ=30.5 m3, dětský pokoj JZ=32.3 m3.

Financí je málo, takže zatím jen příprava rozvodů a výběr nějaké jednotky musíme nechat na později. Nasávání čerstvého vzduchu zvenku bude z východního štítu přes nevytápěnou půdu, výfuk vzduchu z rekuperace půjde skrze půdu až nad střechu.

Prosím o rady a nápady k rozvodům, jaký typ a tvar zvolit, ať to můžu někde poptat. Samozřejmě ideální by bylo mít kompletní projekt, ale na ten teď bohužel není čas, protože stavební firma chce za pár dní zadělávat strop.

Pokud by náhodou někdo měl (komerční) zájem o spolupráci při naprojektování nebo realizaci, tak mi napište na ddterr zavináč volny.cz

Díky.

Jiří Zita
Vráž u Berouna
DDTerr

od Unstrech » 12 bře 2012, 11:30

Řešil jsem to podobnou situaci a nakonec jsem, to pod sádroš nedával. Mám celý podkrovní byt, až budu finálně hotov, nafotím a trochu se pochlubím :-) Řešil jsem rozvody stropem, a pomocí kastlíků. Do šikmin jsem nešel, protože potřebuji chlazení a už bych se tam s izolovaným potrubím nevešel.
Unstrech

od Robert » 11 úno 2013, 23:24

aVZT podkroví.png
vzt podkroví
aVZT přízemí.png
vzt přízemí
Dobrý den,
prosím o posouzení rozvodů vzduchotechniky viz příloha
RJ sentinel kinetic B, rozvody ve spiru, prům . 125 mm a 100 mm
v podhledu koupelny kde bude RJ rozvody ve flexi kvůli tlumení
Sání z východní fasády, výfuk střechou
Robert

od Pedro » 12 úno 2013, 00:08

Roberte, je to taková amatérská skica, doufám, že tohle někdo nevydával za projekt. Jako skica dobré, ale..výfuk na střechu první problém (jak je řešen kondenzát?), neodvětraní zádveří také není šťastná věc, rozvody bez dimenzí a tak dlouhé je ve 100 mm? Spočítal to někdo? Co zimní chod? Odtah z kuchyně je dost daleko od varné desky. Potrubí není izolované? Co když si někdy koupíte pořádnou jednotku? Sériově řazené ventily to chce také spočítat a dimenzovat, někdy se odbočka hodí..atd. Víc se k tomu jen tak z náčrtku říct nedá.
Pedro

od Robert » 12 úno 2013, 00:38

projekt se teprve bude zpracovávat, tohle je pouze schéma vedení které mám odsouhlasit. Potrubí bude vedeno v podhledech a v obytných místnostech v SDK kastlíkách, které můžou mít max. 15 cm na výšku a 40 cm na šířku.
Rozvody budou izolované cca 2 cm izolací (vatou). Tzn. v koupelně a hale kde budou celé podhledy počítám s prům. 125 mm, v kastlíkách kvůli výšce prům. 100 mm + izolace. S odtahem kuchyně nebude problém, může být někde nad oknem (nad dřezem), zádveří bude provětráváno provozem- vchod. dveřmi, mezi zádveřím a halou budou skleněné dveře posuvné po zdi s pohledovým kováním bez těsnění, kondenzát z odtahu (koleno nebo téčko s odvodem) bude sveden do odpadu v horní koupelně. Jinak předpokládám, že to projektant propočítá. Ještě mi není jasné jak se řeší křížení potrubí- jak v přízemí, tak v podkroví když je problém s místem na výšku. Máte s tím nějakou zkušenost ?? díky R
Robert

od Leon » 12 úno 2013, 09:31

Já bych také doporučoval odtah ze zádveří. Bývají tam boty, oděvy. Po mnoho hodin uzavřená místnost. Průměry potrubí musí byt spočítané a dimenzované projektantem, není dost dobře možné si to rozhodnout jen tak. Pokud se projektant nevejde do daného prostoru , bude muset například zdvojit potrubí. nedivím se Pedrovi, že neplesá nad průchodem střechou. Určitě jako praktik si je vědom problematiky nejen kondenzátu, ale prostupu izolacemi, parotěsnou zábranou, střešní konstrukcí. Určitě je to realizovatelné, ale náročné na provedení. Je-li nutno křížit potrubí, musí se najít vhodný prostor nebo leze použít přechodové prvky na ploché potrubí. Je to kompromis s ohledem na tlakové ztráty, ale jde to. Ještě jste vynechali problematiku zimního chodu. Počítáte se zením výměníkem nebo el. předehřevem? V prvním případě je potřeba počítat s dalším místem v technické místnosti. Také bych se zamyslel nad elektroinstalací a ovládáním ex. signálů zvýšeného chodu, umístění ovladačů. Ještě bych doporučil podívat se na schémata, která namaloval VZTPraha vč. komentářů. viewtopic.php?f=18&t=1202 Je skutečně dívat se na technologii domu komplexně a s tím uvažovat i o umístění rekuperační jednotky a ostatních zařízení plánovaných pro instalaci do domu. Když si totiž rozmyslíte nějakou modernější koncepci, budete pracovat s místem, ale třeba i se vzdálenostmi pro odběr vody. V případě chlazení nebo dohřevu vzduchu není ideální mít jednotku na druhém konci domu. Jakou sestavu plánujete nebo které ze zveřejněných se ta vaše bude nejblíže podobat?
Leon

Zpět na Vzduchotechnické rozvody