Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli má někdo zkušenost s těmito jednotkami RK4 (nebo RA4,RB4 je to to samé). http://www.atrea.cz/cz/d3-duplex-rk. Rekonstruuji starší RD. cca 180m2, Qzt=7,5kW po zateplení. Dole jedna zona (kuch., obýv.p., jíd. - jedna velká místnost + 1xkoupelna) nahoře 3x ložnice +1xkoupelna - 90m2+90m2. Již mám tč s možností chlazení a v celém domě podlahové vytápění. Stejně tak i rozvody vzt (průměr přívodu 160mm,110 odtahy odpadu). 2 přívodní výustky v 1np (pod stropem) + jedna odtah (odpad kuchyn) + jedna odtah cirkulace (kousek od krbu) + jedna odtah odpad z koupelny. Nahoře tři přívodní pro 3 ložnice a jedna odtah odpad koupelna a 1 odtah cirkulace. všechny potrubí vedena zvlášt singl a svedena do sklepa.
Ted přišel čas na dvouzonovou RJ. Když už mám tč a rozvody vzt tak bych rád chladil (pár dní v roce, ale i tak kdo ví jaká tu budou léta). Prvotní idea byla, aby podlaha sama o sobě vytápěla (pokryla) např do ti=20°C a vzt dynamicky dle okolních/vnitřních vlivů dorážela na cca 22-23°C + samozřejmě si přitopit večer v přechodných obdobích např tyto poslední dny by už stačilo to jen na večer pustit pouze na vzduch a nemusel bych tam ted celý den bušit hitzung do podlahy, když tam nejsem. Líbí se mi právě výše zmíněná jednotka, ale nikde nemohu najít zkušenosti z praxe (majitel/montážní firma).
Dále si nejsem jistý jestli jednotka při požadavku od termostatu na přitopení, mi nebude chtít šéfovat můj zdroj tepla..? (tč je panasonic/inverter s podlahou - tzn bez aku a oběhovka v něm vestavěná jede prakticky neustále - má čidlo na zátečce). Prostě na výměník ji jde ekvitermní voda a co dá výměník to dá. jednotka by měla pouze otvírat ventil u výměníku, ale to si právě nejsem jistý. Jinak by měla jednotka za normálního stavu dotápět a do cirkulačního vzduchu přimíchávat zrekuperovaný čerstvý a následně smíchaný vzduch případně tepelně upravit na výměníku. Nebo jen větrat a to vše by měla umět dvouzonově.
Jinak ocením, jestli se někdo podělí o zkušenosti s touto jednotkou (nebo nasměrovat ke konkurenci) + všechny konstruktivní názory na zmíněnou koncepci otopného/větracího/chladícího systému co do funkčnosti/praktičnosti.
Všem zúčastněným děkuji