Coanda efekt

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Froda » 20 bře 2011, 15:28

Včera u nás byl známý na návštěvě, velmi zasvěceně mluvil o vzduchotechnice. Měl ve všem jasno a neustále povídal cosi o Coanda efektu. Nechtěla jsem vypadat jako úplný trdlo a tak jsem souhlasně kývala. Hledala jsem na netu a našla něco o rumunským fyzikovi, ukázky tečící vody po lžíci, ale nechápu přesnou souvislost se vzduchotechnikou v rodinným domě. Podtřebovala bych výklad pro blondýnky, žádný další vzorce a definice. Něco názornýho, jsme přeci národem, co by měl mít názornost v krvi.
Froda

od Ota » 24 bře 2011, 00:06

Jedná se o přilnutí proudu vzduchu proudící z vyústky umístěné pod stropem. Využívá se k prodloužení dráhy přiváděného vzduchu...

.
Ota

od Froda » 25 bře 2011, 14:44

Ota píše:Jedná se o přilnutí proudu vzduchu proudící z vyústky umístěné pod stropem. Využívá se k prodloužení dráhy přiváděného vzduchu...

Dá se to nějak nastavit nebo to už musí vycházet z projektu? Může to mít i nějaký negativní vliv? Myslím to tak, že bysme mohli mít vyústky nějak špatně a ten fekt nám kazit větrání?
Froda

od Metball » 29 bře 2011, 00:34

Froda píše:... výklad pro blondýnky, žádný další vzorce a definice. Něco názornýho, jsme přeci národem, co by měl mít názornost v krvi.

Vážím si schopnosti přímého útoku.
Zkusím se tedy historicky znemožnit 8-) .
Příklad první:
V době vývoje reaktivních/proudových stíhaček se jako rychle dostupný pohon zkoušel také raketový motor. "Plácli jej" pod břicho éra a šli na to. Občas ale ouha! Plamen z motoru se "připlácnul" k zadní části stíhačky a "ocas éra" drze upálil. Když "tlačili na pilu" a chtěli stůj co stůj testovat a ne předělávat uchycení rakety pod trupem, tak udělali do potahu zadní části éra pár děr a bylo po "přicucávání se" ohně k letadlu.
Příklad druhý:
Po vybudování Suezského průplavu se vesele plavily lodě proti sobě. Jakmile se ale objevily dlouhé tankery, naráz prudce stoupla četnost "vzájemně odřených boků" lodí.
Příklad třetí:
Stojíce na lehké lávce nad dálnicí, sledujte její chování při průjezdu kamionů pod Vámi (neskákat, prosím, dolů z lávky, jen si všímat).
No, a kamioňák Vám řekne, kam se mu celá souprava "nacucne", když se rychlostí 2x 90 km/h míjí s kolegou na relativně úzké okresce.

Vše výše uvedené je obecně považováno jako důkaz toho, že nárůst pohybové/kinetické energie tekutin/proudu/kontinua/vzduchu/vody okamžitě vyvolá pokles energie TLAKOVÉ.

Takže ti kapitáni v průplavu nebyli ňoumové, kteří se neumí vyhnout.
ZPOMALIT na poloviční rychlost a síla "přicucávání" je čtvrtinová. Nebo zvýšit boční odstup, tak se zvýší PRŮTOČNÝ PRŮŘEZ, sníží relativní rychlost ...

Jediné, co trochu mentálně bolí, je zvyknout si na drzost kontinua.
Fakt stačí, abyste s "bachratou" lodí jela nad mělčinou o trochu rychlejc, než je zdrávo a ono to tu loď přisaje ke dnu, drcnete si, zpomalíte, zas vás to zas pustí, ...

Inu tak je to se zákonem zachování.
Místo lodi proudící vzduch, místo dna mělčiny pevné tělěso (třebas strop),
a o zbytek se postará rozdíl tlaků - u stropu málo, ve zbytku místnosti toho tlaku o trošinku víc.
Ve skutečnosti je to trochu víc o šolichání s parametry (jako je mezní vrstva, rychlost zvuku, ...),
ale to princip "přicucávání" není schopno změnit.
Metball

od Froda » 29 bře 2011, 06:28

Díky, je mi to celkem jasný. Myslím tím názorně, fyzikálně je mi to celkem jedno. Ještě bych se zeptala, jestli můžeme mít nějak špatně výfuky do místností. Jestli je prakticky možné, aby se nám vzduch přicucnul ke stropu a něčemu to vadilo/pomáhalo?
Froda

od metball » 04 kvě 2011, 01:19

Froda píše:Díky, je mi to celkem jasný. Myslím tím názorně, fyzikálně je mi to celkem jedno. Ještě bych se zeptala, jestli můžeme mít nějak špatně výfuky do místností.

ANO.

Froda píše:... Jestli je prakticky možné, aby se nám vzduch přicucnul ke stropu a něčemu to vadilo/pomáhalo?

ANO/ANO.

MetBall
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 10 čer 2012, 13:11

Ave,
opět se tu "vlní" tento terminus technicus ...

Efekt je VŽDY spojen s JEVEM
JAK ZAMEZIT
přisávání okolního vzduchu (směšování ve volném proudu)
do poloproudu
relativně rychle přiváděného vzduchu.
Nebo klidně čtvrtproudu ;) .

Zabraňuji směšování vždy shora,
někdy též zboku,
jen velmi výjimečně jen zespodu ("podlahové" topení vzduchem).

Proč?
Eliminuji Archimédovu sílu. :)

Pokud chci, aby proud studeného vzduchu dolétl přes hlavy lidí co nejdál,
"přilepím ho na strop".

A příklad přilepení poloproudu na podlahu?
Chci foukat teplý vzduch "pod sukně" i těm dámám,
které stojí na opačné straně místnosti :twisted: .

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

Zpět na Vzduchotechnika