Teplota výfuku

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od metball » 01 pro 2011, 12:47

Marfi píše:... Proč nemůže někdo říct, kdy má rekuperace 100%? ...

To klíďo můžu zodpovědět.
ZDE zmiňovaná teplotně-vzorečková účinnost je 99.9% a víc,
když
rychlost proudění :idea:
primárem
i sekundárem (současně) :!:
je 2 mm za sekundu a míň.
Nesmí se to zastavit.

Bude však reptat, že tato informace je vám než ku létání, žeáno :twisted:

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Marfi » 01 pro 2011, 16:10

Já bych potřeboval ty teploty a nebo ještě líp nějak ten vzorec?
Marfi

od Marfi » 02 pro 2011, 11:52

To fakty nikdo ze zdejší garnitury odborníků netuší, jaký je vzorec pro výpočet účinnosti? :-)
Marfi

od metball » 02 pro 2011, 12:37

Marfi píše:... jaký je vzorec pro výpočet účinnosti? ...

Bez ohledu na primár/sekundár je to podíl entalpií. :(
Já bych však přesto doporučoval přenásobení HMotnostním TOKEM. :evil:
Počítáte ve Wattech a nikdo s Vámi nevydrbe ... :twisted:
iGoNY

PS: Entalpie je předpočítaná měrná tepelná kapacita v malém intervalu diferencí teplot a tlaků. ;)
RVHP
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od mirek » 02 pro 2011, 16:44

Marfi píše:jaký je vzorec pro výpočet účinnosti? :-)

To zadny vyrobce (ci propagujici diskuter) nezverejni (popr zverejni, ale tak slozite abyste si to stejne nemohl vypocitat), protoze byste pak mohl VZT jednotku reklamovat, ze nema pres tech 90%, jak vam pred prodejem tvrdi, "zeano". :cry:
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Marfi » 02 pro 2011, 16:57

metball píše:
Marfi píše:... jaký je vzorec pro výpočet účinnosti? ...

Bez ohledu na primár/sekundár je to podíl entalpií. :(
Já bych však přesto doporučoval přenásobení HMotnostním TOKEM. :evil:
Počítáte ve Wattech a nikdo s Vámi nevydrbe ... :twisted:
iGoNY

PS: Entalpie je předpočítaná měrná tepelná kapacita v malém intervalu diferencí teplot a tlaků. ;)
RVHP

jo díky, ale já potřebuju ten vzorec, aby na jeho konci by poměr něco : něco a vyšly mi ty procenta, co každej uvádí. Snad nechci tak moc.
Marfi

od metball » 03 pro 2011, 14:26

RVHP,
viewtopic.php?f=20&t=942
iGoNY

PS 4 Marfi:
Vzorec Vám poskytne Přítel Google,
leč bude Vám než "Ku Létání :idea: "

PPS:
Klíčová slova jsou především
konvekce
prostup tepla
logaritmický teplotní spád.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Martin Šperl » 03 pro 2011, 16:07

Marfi píše:Nejsme legrační, snažíme se koupit jednotky s účinností ke 100% a ani nevíme co to znamená. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Marfi, naprosto přesně jste uhodil do černého! Troufám si tvrdit, že drtivá většina zákazníků skutečně neví, jaká ta procenta si vlastně nechali zabalit.
..
Voláte-li po % a nestačily vzorce, které jsem zde již zveřejnil, zkusím to jinak.
Dům má určité tepelné ztráty, jinak řečeno, abychom udrželi v domě pokojovou teplotu př. 21°C při venkovních -12°C, musíme dotovat dům určitou energií. Dům ztrácí teplo prostupem a větráním. Prostup eliminujeme kvalitní konstrukcí, okny, atd. Ztráty větrání jsou vlastní netěsností domu , kterou snižujeme utěsněním: vyhybáme se cihlovzduchům, používáme parotěsné zábrany, lepíme všude možně těsnící pásky, nespokojíme se pouze se zapěnováním oken při osazení do okenního otvoru, atd.. a ztráty větráním snižujeme používáním rekuperace. Větráme s minimálními ztrátami tepla. Odpadní vzduch obsahuje energeticky zajímavé množství vodní páry, čím jí bude více a čím bude mít vyšší teplotu, tím více energie vypouštíme z domu. Když byste tedy chtěl spočítat nějakou relevantní účinnost rekuperačního zařízení v %, musel byste reálnou tepelnou ztrátou větráním dělit spočtenou tepelnou ztrátu větráním. Vyjde vám % podíl kW.
Teď nějak lidsky.
Máte dům, kde Vám spočítali tepelnou ztrátu prostupem 8kW při vnitřních 21°C a venkovních -12°C. Dá se to i orientačně vysledovat, když po určitou dobu nebudete větrat a zjistíte si za daných teplot příkon elektrokotle, resp. spotřebovanou energii v kWh podělit počtem hodin sledování. Řekněme, že to sedí a skutečně je tepelná ztráta domu s neřízenou infiltrací 8kW. Dále Vám spočítali, že tepelná ztráta větráním je 2kW. Opět bychom to mohli ověřit vyvětráním okny dle požadované normy a sledováním zvýšeného příkonu, resp. spotřeby elektrokotle.
Když zapnete rekuperaci a zjistíte skutečnou tepelnou ztrátu větráním, dělte ji spočtenou a máte ta požadovaná %. Samozřejmě, že doma to bude dost nepřesné měření :-).
..
Pořád musíme mít na mysli entalpii, doporučoval bych pro základní studium a pochopení skutečné účinnosti začít tímto termínem, dále se podívat na hx-diagram a zkusit vniknout do souvislostí tudy.
..
Vzorečky vycházející z pouhé teploty na vstupu/výstupu nejsou moc užitečné a odkazovaná pomůcka dost zavádějící.
Martin Šperl

od Marek » 03 pro 2011, 16:40

Martin Šperl píše: Vyjde vám % podíl kW.

Jestli to dobře pobíram, kryje jednotka určitou část tepelných ztrát=>dodává určitý potřebný výkon do domu. Proč se tedy neudává u jednotek výkon? Šel by nějak spočítat?
Marek

od metball » 03 pro 2011, 16:52

Marek píše:...Proč se tedy neudává u jednotek výkon? Šel by nějak spočítat?

Udává,
jmenovitý.
Leč podle mých výpočtů nekoreluje s udáváným procentem účinnosti. :evil:
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Marek » 03 pro 2011, 17:04

metball píše:Udává,
jmenovitý.
Leč podle mých výpočtů nekoreluje s udáváným procentem účinnosti. :evil:
iGoNY

To jsem nikde nenašel? Jedině u aktivních.
Marek

od metball » 03 pro 2011, 17:30

Pasivní singl výměniky to "maj taky uváděný".
U skládaček musíte věřit výrobci,
že to "korektně připasoval k venťasu".
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 03 pro 2011, 17:35

Marek píše:
metball píše:Udává,
jmenovitý.
...

... Jedině u aktivních.

Comment:
Tady už to nezměříte ani za Pra.. :!:
Možná proto :?:
Ale abych nekřivdil potenciálním LiduMilcům ... :evil:
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Leon » 03 pro 2011, 22:46

metball píše:Pasivní singl výměniky to "maj taky uváděný".
U skládaček musíte věřit výrobci,
že to "korektně připasoval k venťasu".
iGoNY

Skládačkou je myšleno hotová vzduchotechnická jednotka? Dělám do vzduchařiny už nějakou dobu, ale s tímhle parametrem jsem se vždy asi míjel. U venťasů se udává jenom příkon/výkon při určitým zatížení. Výkon jako objem distribuovanýho vzduchu při určitý talkový ztrátě a příkon při tom samým. Topný výkon jsem ještě nikdy nikde u pasivních jednotek neviděl. :roll:
Leon

od metball » 04 pro 2011, 01:48

Ave,
skládačkou jsem skutečně myslel profesionálně sestavenou, testovanou a provozovanou VZT jednotku.
Topný výkon jsem nikde nezmiňoval a držel bych se od něj co nejdál.
Trafo sice taky topí, ale musí se navrhnout na přenášený výkon.
A ten jsem ke svému potěšeni u jakéhosi našeho výrobce Al rekuperačních výměníků viděl...
aspoň jsem o tom "hluboce přesvědčen" (odskák jsem tam z nějakého místního vlákna).
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Leon » 04 pro 2011, 11:46

metball píše:Ave,
skládačkou jsem skutečně myslel profesionálně sestavenou, testovanou a provozovanou VZT jednotku.
Jaký výkon ve smyslu účinnosti jednotky jste měl na mysli? Můžete případně vybrat nějakého výrobce nebo VZT jednotku a ukázat pod čím to udávají?
Leon

od Martin Šperl » 04 pro 2011, 18:21

Marek píše:
Martin Šperl píše: Vyjde vám % podíl kW.

Jestli to dobře pobíram, kryje jednotka určitou část tepelných ztrát=>dodává určitý potřebný výkon do domu. Proč se tedy neudává u jednotek výkon? Šel by nějak spočítat?

To víte, že by to šlo spočítat, ale pak by se to těžko prodávalo. Nejsmutnější je to, že i do výpočtů energetické náročnosti budovy vstupuje účinnost udávaná výrobcem. Procenta, procenta a zase procenta...že si každý udává, co se mu do krámu nejvíce hodí, je zcela bezostyšně přehlíženo.
..
Chcete-li si zjistit účinnost, měřte po určitou dobu teplotu výfuku co nejblíže jednotce a porovnávejte s venkovní. Jistě, chybí nám údaj o vlhkosti odcházející z domu, ale pro orientaci v domácích podmínkách je to nejlepší kontrola, zda to alespoň nějak funguje.
Martin Šperl

od metball » 05 pro 2011, 12:34

Leon píše:Jaký výkon ve smyslu účinnosti jednotky jste měl na mysli? ...

Hmotností průtok krát diference Entalpie na primáru a sekundáru výměníku.

Leon píše:... nějakého výrobce nebo VZT jednotku a ukázat pod čím to udávají?

Zatím neřeším/neumím. Nejdřív v předjaří do toho budu muset jít.

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Marfi » 07 pro 2011, 16:33

Zkusil jsem se zeptat na vzorec rekuperace na TZB http://forum.tzb-info.cz/120863-nilan-v ... vky#text31 a je to asi ztráta času. Z hochštaplera Šalýho nikdy žádný moudro nevypadlo a tak zase jenom plácnul entalpie. Jaká? Dneska jsem se fakt rozčílil nad tím plácáním. Každej hroznej mudrlant a když chci vzorec na % účinnosti, každej uteče. Metball do tisícerých keců kolem, Šalý do svých pitomostí, Šperl mlčí a ostatní čučí. Nazdar! :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Marfi

od metball » 08 pro 2011, 12:25

Marfi píše:...
Každej hroznej mudrlant a když chci vzorec na % účinnosti, každej uteče. Metball do tisícerých keců kolem, ...

Ave,
na placeném semináři rád poskytnu :evil: .
iGoNY

P.S.:
Murphy byl pravil:
Uřízněte to větší a pak to tam namlaťte.
AVB

Až někdo najdete odkaz na tomto fóru,
kde jsem analyzoval POMŮCKU,
dejte sem pls odkaz.
Ď.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnické rozvody