Jak nejvýhodněji ohřívat vodu v pasivním domě?

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Leon » 08 čer 2013, 10:46

Každé nastavení bojleru s TČ (platí to obecně) má své optimální pracovní podmínky. Aby si výrobci TČ nevybírali jen ty části pracovního rozsahu, kde jim to nejlépe "šlape", stanoví různé EN podmínky, kdy se poměřují například: EN16147:2011 A7/W53 (A= Air/vzduch 7°C/; W=Water /voda 53°C/).
SFO píše:...číst především HVĚZDIČKY A ZAPOMENOUT NA LINEARITU..
přeloženo znamená, že někteří se zaměří právě na hodnoty kontrolních bodů a okraje pracovních rozsahů je moc nezajímají. Nicméně pokud je TČ určeno pro práci do -10°C, má pořád lepší výsledky než to, které končí o 20°C dříve (už při +10°C). Nelze očekávat COP v nějaké superhodnotě, ale určitě lepší než "jednaceláněco" a tedy lepší než elektropatrona s COP 1. Z praxe mohu říct, že obzvlášť poslední typy s velkým kondenzátorem (natočený vně nádrže), celé zalité do PUR opravdu fungují i při teplotách kolem -10°C a podle měření spotřeby vychází COP (poměr mezi příkonem a výkonem /EE + energie získaná z vnějšího vzduchu/) v průměru za letošní zimu 2,16. Je to měřeno na jednom konkrétním /mém/zařízení bez příspěvku vnitřního vzduchu, validita jednoho vzorku je potřeba brát s rezervou. Přeloženo do běžné řeči -je to úspora kolem 50% elektřiny za zimu. Myslím si, že na vzduchové čerpadlo (vzduch-voda) je to zajímavé. Nelze samozřejmě čekat COP 3 a vyšší, jako by mělo TČ země -voda, ale zase v kontextu pořizovací cena / úspora... Osobně to beru jako jednu z alternativ, nic není ideální. Nemá smysl z bojlerů s TČ dělat zázrak, ale nespravedlivý by byl i opak. To bychom pak museli zpochybnit všechna TČ a i takové teorie jsou.
Spojit s větrací jednotkou to má význam /dle schématu Pedra/ jen s pasivní verzí. Pro aktivní to význam nemá. Vzduch z jednotky je už příliš ochlazen. Lze doporučit i pro letní chlazení - s upozorněním, že po ohřátí vody se vypne a nechladí (na rozdíl od větracích jednotek s chlazením). Samozřejmě i do provozů, kde je nadbytečné teplo.
Leon

od VZTPraha » 03 črc 2013, 12:03

Jen pro informaci.
Nilan vyrábí bojlery s tepelným čerpadlem pro více světových značek, vychází výhodněji koupit přímo než platit brand dalšího přeprodejce.
VT _OEM.png
VZTPraha

od František Klocnar » 11 črc 2013, 20:15

Můžete mi tedy říct,kdo je výrobce? Ten,kdo to skutečně vyrobí nebo ten, kdo tam nalepí svoji značku?
František Klocnar

od Pedro » 12 črc 2013, 12:34

Diskuzi jsem si přečetl a nestačím se divit. Pan JardaS si koupí stejný produkt v Německu, možná ušetří 2 tisíce a koupí si zařízení bez záruky? Jsem zvědav na odpověď.
Zaujala mě ještě jedna informace,
JardaS píše:...v zimě prý nemá cenu kompresor celé hodiny trápit a raději zapnout topnou tyč.
Podle mého má bojler s TČ smysl a výhodu v tom, že ohřeje vodu i v zimě. Jinak by byl lepší hydraulický solár. Je tedy potřeba lépe vybírat. Optimální je bojler s TČ provozním režimem do nízkých teplot přiváděného vzduchu a potom propojení případné propojení se vzduchotechnikou, jak zde bylo popisováno. Tak má bojler s TČ význam.
Pedro

od VZTPraha » 12 črc 2013, 14:22

Pedro píše:Pan JardaS si koupí stejný produkt v Německu, možná ušetří 2 tisíce a koupí si zařízení bez záruky?
Bohužel to je celkem častý postup přeshraničních nákupů. Nakupují se takto zařízení nejen v Německu, ale hlavně v Polsku. Samozřejmě si může takový obchodník dovolit nabídnout i výhodnější cenu, když pak s prodejem nemá žádnou starost. Právně jsou záruky tahanice na dlouho i jen v rámci republiky, na nějaké spory přes hranice může běžný klient rovnou zapomenout. Četl jsem také diskuzi a nemohu souhlasit s obecným označením všech prodejců v ČR jako spolek zlodějů, kteří šmahem vše předraží.
U nás bohužel platí pro slušné prodejce určité obchodní a záruční podmínky a ty se logicky objeví v ceně. Samozřejmě se najdou výjimky a samozřejmě, že platí má dřívější vyjádření o překupování a vřazování zbytečných článků s nataženou rukou do cesty od prodejce k zákazníkovi. Pro vyváženost pohledu je také třeba dodat, že dost často vypočítavě koupí zákazník něco v cizině, ale zde využívá podporu tuzemských prodejců. To je například otázka českých návodů, webových informací, různých technických údajů, ale i využití servisních linek atd.
VZTPraha

od František Klocnar » 14 črc 2013, 11:48

Nepochybuji o tom, že se dá ledacos nakoupit v cizině výhodněji. Souhlasím však i s tím, že se v tomto případě srovnává za nestejných podmínek.
JardaS píše:...pravděpodobně ze saských Drážďan, ale možná, že mají někoho i tady za kopcem v Lužici.
Slovem pravděpodobně trochu vyvrací první dojem, jak si vše dobře prověřil. Podle mého úsudku zajištění servisu zejména u teplé vody, je dost zásadní informace. Čekat, jestli někoho domluví a za jak dlouho přijede vyřešit teplou vodu? To se mi moc nelíbí a v takové nejistotě bych sám být nechtěl. Nakonec rád vezme za vděk nějakým tím místním vydřiduchem, kterému nedal vydělat na prodeji, ale na servis mu bude dobrý.
František Klocnar

od amil78 » 15 črc 2013, 13:07

Díval jsem se na stránky Vesttherm/ Nilan http://www.vesttherm.dk/index.php/dk/ a našel jsem tam článek o možnosti připojení solárních panelů.To se myslí přímo na stejnosměrný proud? Je tam sice napsaný pro pohon jednotky, ale když se to dává do zásuvky, tak to přeci jde připojit každý a nepotřebuje se nic speciálního. Překlad je jen z Googlu.
NS.png
amil78

od Leon » 16 črc 2013, 12:40

V žádném případě se nejedná o přímé napojení stejnosměrného proudu do nádrže. Tato cesta je neefektivní, obzvlášť v tomto případě. Jedná se o napojení střídavého napětí z FV (tedy nutno použít měnič) pro napájení kompresoru. Bojler si ale vyhodnocuje, kde má napětí a upřednostňuje napětí z FV panelů. Když napětí není, jede normálně ze sítě.
Leon

od amil78 » 17 črc 2013, 12:56

Díky za odpověď. O tom bojleru vážně uvažuju, našel jsem i nějaký nabídky. http://www.nilan.cz/index.php?option=co ... &Itemid=91
Zajímalo by mě ještě, jaká ztráta může být na měniči? Předpokládám, že se bude ohřívat.
amil78

Předchozí

Zpět na Ekonomika