Plánuji stavbu nízkoenergetického či pasivního RD o obytné ploše cca 170m2 do kterého nyní plánuji způsob zajištění TUV, vytápění rekuperace (na rekuperaci jsem posílal samostatný email).
Do minulého týdne jsem to viděl následovně - pasivní rekuperace s elektrickým předehřevem, Integrovaný zásobník tepla se dvěma výměníky (jeden pro solární ohřev jako hlavní a druhý pro záložní teplovodní výměník v krbové vložce), v IZT ještě jedna až dvě elektrospirály jako záloha kdyby se netopilo (např. dovolená) případně i dodatečně připojené na fotovoltaiku (ale to hodně výhledově), dále by se z IZT ohřívala TUV v průtokovém ohřívači a dále by z něj vedla větev topení v přízemí podlahové a v prvním patře nejspíše kombinace podlahového a radiátorů.
Velkou výhodou IZT je vše v jednom a možnost na zásobník osadit všechna čerpadla, rozbočky, pojistné ventily a směšovače a dále centrální jednotku která by vše řídila.
Po prostudování několika diskuzích v tomto foru a TZB.info mi tyto iluze vzala rekuperace a přemýšlím co s tím.
Pasivní rekuperace potřebuje předehřev. Pokud chci pasivní předehřev jsou zde pouze tepelné tyče. Když sečtu ceny pouze rekuperace a tyčí jsem už na ceně aktivní rekuperace, kde je již širší využití.
A jsem opět na začátku.
Tudíž se naskýtá myšlenka co vyjde výhodněji (jak cenově, prostorově, servisově) - pořídit pasiv + tyče + IZT nebo akti + záleží na typu aktivu.
Ideální zařízení vše v jednom - aktivní rekuperace s funkcemi ohřev vzduch, ohřev TUV ideálně průtočně, ohřev topné soustavy, možnost napojit solární kolektory, jako zálohu elektrický dohřev - toto vše znamená integrovaný zásobník s výměníkem pro solár, druhý výměník pro teplovodní vložku a s otvorem pro elektrospyrálu, jeden průtočný výměník TUV a jeden výměník topení, v blízkosti rekuperace tři čerpadlové sestavy, 2x rozdělovač (TUV a topení) se směšovači a to vše mít napojené na jednu řídící jednotku. V nabídce nic takového NEEXISTUJE.
Jakou možnost mi můžete poradit jako nejvhodnější alternativu, avšak alespoň s nějakou rozumnou dobou návratnosti?
Předpokladem je, že v technické místnosti by byly přivedeny přívodní a odvodní trubky, elektroinstalace (zásuvka 230V, 380V, dráty od teplotních čidel.), síťová zásuvka a možnost připojit na Wi-Fi router, a případně další.
Nejspíše aktivní rekuperace VPL 15 nebo 18 s výměníkem na solár a k tomu mám takové dvě sestavy na ohřev TUV a topení:
Sestava Atrea:
1/ IZT-U-TS 400 nízké provedení
2/ Odnímatelná vnější izolace
3/ Řízení asi RG-20-A (KSPTT)
4/ Teplotní čidlo každého výměníku
5/ Teplotní čidlo na větvi TUV a topení
6/ Čerpadlové skupiny
na solární ohřev
na otopnou soustavu se směšovačem (ideálně dvouzónová)
na TUV se směšovačem
na teplovodní krbový výměník (nebo na propojení s aktivní rekuperací)
7/ teplotní čidlo na každou větev (TUV, solár, teplovodní výměník či aktivní rekuperace, 2x topení)
8/ vnější teplotní čidlo
9/ prostorové čidlo 2x
10/ termoregulace na radiátor cca 5x
Sestava Regulus:
1/ Lyra 1000 VVS s trubkovým solárním výměníkem (12 228) - prosím o info jaké jsou zde solární panely (parametry)
2/ Odnímatelná vnější izolace
3/ Řídící jednotka - Ideálně vše řízeno jednou jednotkou nebo alespoň mít všechny informace z čidel na jednom místě a kdyby do toho byla zapojená rekuperace, tak by to bylo nejlepší.
4/ Elektrospyrála 1 - 2x
5/ Teplotní čidlo každého výměníku
6/ Teplotní čidlo na větvi TUV a topení
7/ Čerpadlové skupiny
na solární ohřev
na otopnou soustavu se směšovačem (ideálně dvouzónová)
na TUV se směšovačem
na teplovodní krbový výměník (nebo na propojení s aktivní rekuperací)
8/ teplotní čidlo na každou větev (TUV, solár, teplovodní výměník či aktivní rekuperace, 2x topení)
9/ vnější teplotní čidlo
10/ prostorové čidlo 2x
11/ termoregulace na radiátor cca 5x
Ideálně vše řízeno jednou jednotkou nebo alespoň mít všechny informace z čidel na jednom místě a kdyby ndo toho byla zapojená rekuperace, tak by to bylo nejlepší.
Doufám, že jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně.
Děkuji všem místím Guru za radu, již teď mám od Vás spoustu užitečných rad díky příspěvkům ve fóru a nyní jsem již mohl přispět i svou troškou do mlýna.