Komplexní řešení rekuperace, ohřev TUV a topení

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Pentax » 17 lis 2013, 10:45

Dobrý den,
  Plánuji stavbu nízkoenergetického či pasivního RD o obytné ploše cca 170m2 do kterého nyní plánuji způsob zajištění TUV, vytápění rekuperace (na rekuperaci jsem posílal samostatný email).

Do minulého týdne jsem to viděl následovně - pasivní rekuperace s elektrickým předehřevem, Integrovaný zásobník tepla se dvěma výměníky (jeden pro solární ohřev jako hlavní a druhý pro záložní teplovodní výměník v krbové vložce), v IZT ještě jedna až dvě elektrospirály jako záloha kdyby se netopilo (např. dovolená) případně i dodatečně připojené na fotovoltaiku (ale to hodně výhledově), dále by se z IZT ohřívala TUV v průtokovém ohřívači a dále by z něj vedla větev topení v přízemí podlahové a v prvním patře nejspíše kombinace podlahového a radiátorů.
 Velkou výhodou IZT je vše v jednom a možnost na zásobník osadit všechna čerpadla, rozbočky, pojistné ventily a směšovače a dále centrální jednotku která by vše řídila.

Po prostudování několika diskuzích v tomto foru a TZB.info mi tyto iluze vzala rekuperace a přemýšlím co s tím. :? Důvod? :o
 Pasivní rekuperace potřebuje předehřev. Pokud chci pasivní předehřev jsou zde pouze tepelné tyče. Když sečtu ceny pouze rekuperace a tyčí jsem už na ceně aktivní rekuperace, kde je již širší využití.
 A jsem opět na začátku.
 Tudíž se naskýtá myšlenka co vyjde výhodněji (jak cenově, prostorově, servisově) - pořídit pasiv + tyče + IZT nebo akti + záleží na typu aktivu. :?:
 Ideální zařízení vše v jednom - aktivní rekuperace s funkcemi ohřev vzduch, ohřev TUV ideálně průtočně, ohřev topné soustavy, možnost napojit solární kolektory, jako zálohu elektrický dohřev - toto vše znamená integrovaný zásobník s výměníkem pro solár, druhý výměník pro teplovodní vložku a s otvorem pro elektrospyrálu, jeden průtočný výměník TUV a jeden výměník topení, v blízkosti rekuperace tři čerpadlové sestavy, 2x rozdělovač (TUV a topení) se směšovači a to vše mít napojené na jednu řídící jednotku.  V nabídce nic takového NEEXISTUJE.

Jakou možnost mi můžete poradit jako nejvhodnější alternativu, avšak alespoň s nějakou rozumnou dobou návratnosti? ;)

Předpokladem je, že v technické místnosti by byly přivedeny přívodní a odvodní trubky, elektroinstalace (zásuvka 230V, 380V, dráty od teplotních čidel.), síťová zásuvka a možnost připojit na Wi-Fi router, a případně další.

Nejspíše aktivní rekuperace VPL 15 nebo 18 s výměníkem na solár a k tomu mám takové dvě sestavy na ohřev TUV a topení:
 Sestava Atrea:
 1/ IZT-U-TS 400 nízké provedení
 2/ Odnímatelná vnější izolace
 3/ Řízení asi RG-20-A (KSPTT)
 4/ Teplotní čidlo každého výměníku
 5/ Teplotní čidlo na větvi TUV a topení
 6/ Čerpadlové skupiny
             na solární ohřev
             na otopnou soustavu se směšovačem (ideálně dvouzónová)
             na TUV se směšovačem
             na teplovodní krbový výměník (nebo na propojení s aktivní rekuperací)
 7/ teplotní čidlo na každou větev (TUV, solár, teplovodní výměník či aktivní rekuperace, 2x topení)
 8/ vnější teplotní čidlo
 9/ prostorové čidlo 2x
 10/ termoregulace na radiátor cca 5x

Sestava Regulus:
1/ Lyra 1000 VVS s trubkovým solárním výměníkem (12 228) - prosím o info jaké jsou zde solární panely (parametry)
 2/ Odnímatelná vnější izolace
 3/ Řídící jednotka - Ideálně vše řízeno jednou jednotkou nebo alespoň mít všechny informace z čidel na jednom místě a kdyby do toho byla zapojená rekuperace, tak by to bylo nejlepší.
 4/ Elektrospyrála 1 - 2x
 5/ Teplotní čidlo každého výměníku
 6/ Teplotní čidlo na větvi TUV a topení
 7/ Čerpadlové skupiny
             na solární ohřev
             na otopnou soustavu se směšovačem (ideálně dvouzónová)
             na TUV se směšovačem
             na teplovodní krbový výměník (nebo na propojení s aktivní rekuperací)
 8/ teplotní čidlo na každou větev (TUV, solár, teplovodní výměník či aktivní rekuperace, 2x topení)
 9/ vnější teplotní čidlo
 10/ prostorové čidlo 2x
 11/ termoregulace na radiátor cca 5x  

Ideálně vše řízeno jednou jednotkou nebo alespoň mít všechny informace z čidel na jednom místě a kdyby ndo toho byla zapojená rekuperace, tak by to bylo nejlepší.

Doufám, že jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně. :idea:

Děkuji všem místím Guru za radu, již teď mám od Vás spoustu užitečných rad díky příspěvkům ve fóru a nyní jsem již mohl přispět i svou troškou do mlýna. :P
Pentax

od KorDa » 17 lis 2013, 14:00

Pentax píše:Ideální zařízení vše v jednom - aktivní rekuperace s funkcemi ohřev vzduch, ohřev TUV ideálně průtočně, ohřev topné soustavy, možnost napojit solární kolektory, jako zálohu elektrický dohřev..
Všechny popisované funkce má NILAN VP18K EK9 WT nebo model NILAN Compact K WT s integrovaným EK9. Doplnil jsem ještě o chlazení.

Zastavil bych se u soláru. Je to nutné? Teplou vodu budete mít za 1/3 nákladů celoročně. Obzvlášť při chlazení budete tak jako tak ohřívat levně teplou vodu aktivní rekuperací. Pokud využívat sluneční energii, použil bych FV panel pro celkový pohon jednotky. Tím by bylo větrání, chlazení i ten ohřev vody zdarma. Při požadavku na rozumnou návratnost, bych hydraulický solární systém vynechal.

Pokud byste na něm trval, není ani to problém. Co se týče regulace, požadavky zvládne xCC, které bude řídit i solární sestavy.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od BobTheBuilder » 17 lis 2013, 14:28

Pentax píše:... možnost napojit solární kolektory

Skúste dohľadať v diskusiách, ekonomika solárov tu bola viac krát diskutovaná.
Bez dotácií na kúpu tejto technológie je to nerentabilné. Ak si inštalujete VP18K EK9 WT alebo Compact (je lepší, momentálne za cca tú istú cenu) tak solár je úplne zbytočný a investícia doň sú vyhodené peniaze. V priemere za rok sú náklady na výrobu TUV solárom a TČ rovnaké.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Pentax » 17 lis 2013, 17:26

KorDa píše:
Pentax píše:
Zastavil bych se u soláru. Je to nutné? Teplou vodu budete mít za 1/3 nákladů celoročně.

Děkuji za odpověď,
Také jsem nad tím uvažoval, ale nevím jestli "pouze" aktivní rekuperace pokryje požadavky na teplo a vytápění v celém rozsahu bez doplňkového vybavení nebo jste to myslel, tak že by bylo vše jak jsem popsal, ale mýsto zapojeného soláru by byl výstup z rekuperace. Tudíž by se "ušetřilo" za solární systém a jednu čerpadlovou sestavu?
RD je do budoucna koncipován 4 - 5 členou rodinu. Nyní budu sám či ve dvou a to by měla stíhat.
Spíš, že bych udělal rozvody pro solár (i FV) ze střechy a do míst kde bybyl krb také zatím pouze trubky.

Děkuji za odpověď
Pentax

od KorDa » 17 lis 2013, 21:44

Zatím jsem vám možnosti nastínil jen schématicky. Napojení vody standardní. Hydraulické schéma topení je jiná věc a záleží na koncepci celé otopné soustavy. Neplánujte však napojení přímo z nádrže. To sice možné je, ale nádrž slouží především pro TUV a výměník jako vstup. Topení se napojuje přímo na elektrokotel nebo tepelné čerpadlo.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od Pentax » 18 lis 2013, 18:00

BobTheBuilder píše: Ak si inštalujete VP18K EK9 WT alebo Compact (je lepší, momentálne za cca tú istú cenu) tak solár je úplne zbytočný a investícia doň sú vyhodené peniaze.

Co jsem koukal na tyto dvě, tal se mi zdá lepší VP18K EK9 WT - má navíc funkci topení oproti Compactu nebo je jinde zakopaný pes?

Děkuji
Pentax

od Pentax » 18 lis 2013, 18:07

KorDa píše:Hydraulické schéma topení je jiná věc a záleží na koncepci celé otopné soustavy. Neplánujte však napojení přímo z nádrže. To sice možné je, ale nádrž slouží především pro TUV a výměník jako vstup. Topení se napojuje přímo na elektrokotel nebo tepelné čerpadlo.

To znamená, že ať si pořídím jakýkoli typ aktivní rekuperace, tak jsem stejně odkázán na další zdroj tepla pro topnou soustavu. Dále bych preferoval průtočný ohřev TUV což ani jedna rekuperace nemá.
Tudíž pokud bych chtěl průtočný ohřev TUV, tak mi "stačí" VPL 15 K top, případně v kombinaci s tepelnými trubicemi HP/FU15 a k tomu sestavu ohřevu co jsem popsal v úvodu.
Pentax

od BobTheBuilder » 18 lis 2013, 19:53

Pentax píše:Co jsem koukal na tyto dvě, tal se mi zdá lepší VP18K EK9 WT - má navíc funkci topení oproti Compactu nebo je jinde zakopaný pes?
Compact spája aktívnu i pasívnu rekuperáciu, je to najideálnejšia zostava pre vetranie. Momentálne je v akcii a ak si k nej prikúpite elektrokotol a výmenník do nádrže vyjde Vás o 5000Kč viac ako VP18K EK9WT a to sa oplatí :!:
Navyše je tu možnosť do budúcna prerobiť ju na Anacondu, t.j. elektrokotol vymeniť za TČ.
Ak som niečo nespomenul P.T.KorDa to určite doplní ;)

Prečo chcete průtočný ohřev TUV :?: Je to podstatne nevýhodnejšie oproti ohrevu vody TČ (aktívnou RJ) :!: Aj ohľadom spotreby EE (TČ za 1/3), aj kvôli inštalácii silnejšieho ističu (vyšší mes.poplatok). http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,6583.0.html
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Pentax » 19 lis 2013, 16:27

BobTheBuilder píše:Prečo chcete průtočný ohřev TUV :?:

Dobrý den, děkuji za odpověď.
Já nechci "samostatný" průtokový ohřívač, ale věstavěný v Integrovaném zásobníku tepla - viz. úvodní článek, kde se průtočně voda ohřívá od vody v zásobníku a voda v zásobníku by se primárně ohřívala ze solárních článků, jako druhý zdroj teplovodní vložka v krbu a jako záloha EE spirála (cca 3kW).
O průtokovém ohřívači jsem začala uvažovat jednak proto, že teplá voda "nestojí" v zásobníku a nemohou se v ní tvořit bakterie (Legionella) a po pravdě také proto, že už byl v zásobníku na který jsem koukal.
Nyní jsem bez přítelkyně (manželky), tak musím počítat s tím, že zásobník nevypotřebuju za den a pokud budu mít několik směn za sebou, tak ani za dva. Na druhou stranu musím počítat s budoucí rodinou a podle toho koncipovat vybavení nebo alespoň rozvody. To se již posléze špatně dodělává.
Akce na cenu je pro mě teď nereálná. Koupě technického vybavení bude napořadu dne nejdříve ve druhé polovině příštího roku.
Pentax

od BobTheBuilder » 19 lis 2013, 20:24

Používal som v minulosti vstavaný prietokový ohrievač v integrovanom zásobníku, ale nebolo to veľmi komfortné.
Umývadlo v kuchyni bolo najvzdialenejšie od ohrievača a kým tam "prišla" teplá voda dosť to trvalo. No možno ani nie tak dlho, ale ja chcem mať teplú vodu hneď ako otočím kohútik. Ak budete mať 2 kúpeľne tak to bude ešte horšie. Pokiaľ viem, tak ku prietokovému ohrievaču sa nedá napojiť obehové čerpadlo, čo tiež považujem za diskomfort.
Legionelli by som sa nebál, všetky moderné mašiny akumulujú vodu o teplote nad 60⁰ C a majú aj antibakteriálny program. Skôr mám podozrenie, že zostatková voda v prietokovom ohrievači môže vyhovovať množeniu legionelli.
Teplotné straty akumulovanej vody sú minimálne, pri ohreve TČ zanedbateľné.
Množstvo potrebnej TUV je len otázka regulácie, ako ste sám uviedol- nebudete koncipovať systém ohrevu vody len na 1 osobu.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Miro » 25 lis 2013, 16:55

Zdravim,

riesim podobny problem,
- ako rekuperacnu jednotku by som volil "Nilan VPL 15 K"
- na kurenie podlahovo teplovodne, el. kotol AC/DC + fotovoltanika (zalezi este od legislativy kolko KW, a ci len DC alebo aj menic) Logitech "LX ACDC/M+K 300 ABC"

jediny problem vidim v ohreve TUV, neviem co by bolo vyhodnejsie, pouzit RJ ktora ma zasobnik, a vie ohriat TUV, alebo to prenechat el. kotlu (v lete by to mala utiahnut fotovolt.)

dom ma plochu 90m2, a mal by mat mensie tepelne straty (15cm eps, atd.)

Zaujimal by ma Vas nazor, rad si necham poradit.

Cez zimu by som chcel spravit pripravu (el, voda, odpad, vzduchotechn.)

Dakujem.
Miro
Miro

od BobTheBuilder » 25 lis 2013, 22:46

Pôvodne som tiež koketoval s FV ale upustil som od nej :?
viewtopic.php?f=18&t=1233
Ak už idete do aktiv RJ nerozmýšľali ste o jednotke s ohrevom vody ? Miesto tej FV.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od miro » 26 lis 2013, 12:14

ano uvazoval, nevyhodu vidim pri tomto rieseni v tom ze by som mal 2 zasobniky (zabrali by viac miesta, aj cena by bola o to vacsia)

chcel by som sa vyhnut zbytocne komplik. systemu, kto to potom ma dobre navrhnut a zapojit :D

idealne by bolo pouzit vsetko v jednom, ventilaciu/TUV/aj kurenie (no neviem ktora RJ by to dokazala) a casom nainstalovat FV ktora by pomohla s platenim uctou za el. (W/$ za FV je kazdym rokom vyhodnejsi)
miro

od BobTheBuilder » 27 lis 2013, 09:54

Sú RJ, ktoré majú integrované ďalšie TČ na kúrenie, len to je už otázka vstupnej investície.
Ale ak uvažujete o kúrení elektrokotlom tak sú aktívne RJ, ktoré majú vetranie, ohrev TUV aj kúrenie (+chladenie) v rámci jedného kompaktného zariadenia.
Samozrejme len s jedným zásobníkom.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od meem » 27 lis 2013, 19:54

ta rekuperacia ALLin1 by mohla napr. byt jednotka NILAN VP18K EK9WT, kde pri cene skoro 200tis Kc, TC nema moc velky vykon (2,1kw to ma akoze utiahnut TUV a este aj cosi vykurit? )

pri hladani, som narazil na zaujimavy projekt, lacne vykurovanie
http://divamse.cz/therm/info-o-projektu.html

stretol sa niekto s niecim takym, aky mate na to to riesenie nazor?
meem

od BobTheBuilder » 27 lis 2013, 20:07

meem píše:TC nema moc velky vykon (2,1kw to ma akoze utiahnut TUV a este aj cosi vykurit?

Ano, to ma utiahnut dohrievanie (dochladzovanie) privádzaného vzduchu a ohrev TUV.

meem píše:pri hladani, som narazil na zaujimavy projekt, lacne vykurovanie

Čítal som nejaké príspevky o takýchto prerábkach, ale montážnici to moc nepreferovali. Je to normálne TČ použité na kúrenie. Existujú takéto zariadenia konštruované priamo na tento účel, to prerábanie sa mi moc nepozdáva :?
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od meem » 27 lis 2013, 21:37

pozeral som Anaconda ta ma TC aj na kurenie.

cena tepeleneho cerpadla sa pohybuje okolo 4000eur, ten projekt ma cenu okolo 1500eur, co je slusne.
meem

od meem » 29 lis 2013, 19:50

dom 100m2 jedno podlazie, tep. straty nepoznam (izolacia: fasada 15EPS, strop 30cm vata, podlaha 7cm, zaklad 10cm, 3skla) momentalne zvazujem 2 varianty:
obe by mali vyuzivat teplovodne podlahove vykurovanie, a rekuperaciu.
1.
TUV: Bojler s tepelným čerpadlem VT 3132 ECO 55tis Kc
RJ: NILAN ECO : 32tis Kc
Topeni: ELECTRA 15 - MORA TOP (2,5 - 15kW) elektrický kotel 15tis Kc

je nutne riesit predohrev pass. RJ? ako sa sprava jednotka pri teplotach +5-0C?
byvam na J, a nie je tu zas az tak moc dni ked je cely den teplota pod 0C
a ked sa 1-2dni nebude v zime vetrat cez RJ, snad to nebude az taky problem :)

pr. by som pouzil v mrazoch min. vetranie a el. predohrev
Kruhový ohřívač elektrický - Ø 150 mm / 2,4 kW 3tis Kc

Spolu: 105tis Kc

2.
TUV+RJ+dohrev (ako bonus 1kw chladenie) NILAN VP18K EK9 150tis Kč
Topeni: ELECTRA 15 - MORA TOP (2,5 - 15kW) elektrický kotel 15tis Kc
(casom snad nejake lacne TC, teraz som take nenasiel :P -tiez moznost pridat casom elektrovoltaniku)

Spolu: 165tis Kc

je ucinost ohrevu TUV lepsia pri 1. alebo 2 ?
ako je to s poruchovostou, cenou servisu jednotlivych technologii?

m
meem

od BobTheBuilder » 29 lis 2013, 21:32

meem píše:ked sa 1-2dni nebude v zime vetrat cez RJ, snad to nebude az taky problem :)
Ja bývam na juhu, asi na najteplejšom mieste Slovenska ale 1-2 dni to rozhodne nie sú. Teda hlavne noci. Pár desiatok sa ich v zime nazbiera.
Hlavný účel rekuperácie pre mňa spočíva vo vetraní v noci. Keď v spálni za 2 hodiny vydýchate vzduch a dýchate ho ďalších 6 hodín.
Vetranie cez deň by človek dokázal zabezpečiť aj oknami, hoci by to bolo nekomfortné a neekonomické, ale čo v noci ?

meem píše:je nutne riesit predohrev pass. RJ? ako sa sprava jednotka pri teplotach +5-0C?
Ak chcete vetrať dostatočne aj v mrazoch pod -3⁰C RJ vám bez predohrevu zamrzne.
Pozor, problém je aj doohrev, lebo pri teplotách pod 5⁰C bude fúkať z RJ dosť chladný vzduch, povedzme 17⁰C a menej. Pocitovo to už nie je príjemné.
Pri RJ bez doohrevu sa to rieši znížením objemu vzduchu ale to už nevetráme dostatočne.
Ďalej je tu možnosť miešať privádzaný vzduch s odvádzaným ... ale to už ani nevetráme dostatočne a ani nerekuperujeme. Je to už porovnateľné s vetraním oknami.

Tak ak chcete korektne porovnať pasívnu a aktívnu RJ pripočítajte si k pasivke predohrev a doohrev vrátane regulácie a budete na cene aktívnej.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od meem » 29 lis 2013, 22:10

hlavný účel rekuperácie pre mňa spočíva vo vetraní v noci.

to asi zalezi od m3 v izbe kde sa spi, ja si myslim ze RJ je hlavne o tom vyvetrat potrebne m3 za 24h. a logicke by bolo v zime vetrat intenzivnejsie ked je teplejsie (napr 11-14h)
tiez neviem preco kazdy rata s teplotami -12C ked si pozreme napr pocasie za zimu 2012/2013 v TT. tak tam bolo par dni min. tepl. -8C, ale cez obed to bolo povedzme len -2C.

co by bolo super ak ma niekto pasivnu RJ s el. predohrevom, mohol uvies realne cisla spotreby

lebo pri teplotách pod 5⁰C bude fúkať z RJ dosť chladný vzduch, povedzme 17⁰C a menej.

jasne ze 15-19C je pocitovo horsie ako 22+, ale ak by sme vetrali oknami, bolo by to pod 5C :D

ja si myslim, ak aktivnu rekuperaciu, tak uz aj s ohrevom TUV, no tam potom ta cena je cosi vyssia. (ale suhlasim ze porovnavat sa to s pasivnov + bojler TC uplne neda)

Otazka, ucinost aktivnej RJ pre ohrev TUV vs boiler TC?
meem

Další

Zpět na Ekonomika