Rozvod tepla od krbu vzduchotechnikou

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Peggin » 02 bře 2011, 09:59

Dobrý den, rád bych požádal o radu, jak mám vyřešit rozvod tepla od krbu. Měl jsem původně v plánu, že vzduchotechnika rozvede teplo od krbu, ale projektant mi tvrdí, že to nejde. Dle jeho vyjádření se ventilací teplo skoro nepřenáší a musel by se dělat sólo rozvod od krbu nebo nějak vzduch zacyklit v domě. Krbař doporučuje pouze gravitační rozvod do podkrovních místností. Máte někdo zkušenost?
Peggin

od Martin Šperl » 02 bře 2011, 13:22

On je to trochu mýtus a trochu míchání hrušek s jablky. Vzduch se používá jako izolant. V kuličkách polystyrenu je vzduch, v dutinách cihel je vzduch...a najednou chceme po vzduchu přenášet teplo. Musíme si navíc uvědomit, že vzduchu máme k transportu relativně málo, neboť pro celý dům dodáváme/odtahujeme cca 100m3/h pro 4 osoby. Odtah z obýváku je jen podíl tohoto množství.
..
Trochu počítání.
Krb bude mít výkon 5kW. Bude-li v něm zatopeno hodinu, dodá do místnosti 5000W x 3600s =18 000 000 Ws (J). Když budete chtít ohřát 1m3 vzduchu o 1°C spotřebujete cca 1300J energie. Budeme-li chtít ohřát 1m3 vzduchu o 10°C, spotřebujeme 1300 x 10= 13 000 J. Bude-li tedy krb topit hodinu tímto výkonem, může ohřát (18 000 000: 13 000= )1385m3 vzduchu o 10°C. Nevím, jestli je to dostatečně jasné, ale ventilace s "odběrem" vzduchu z obýváku cca 50-60m3 nemá příliš šanci odvést za hodinu z obýváku nějak významné množství vzduchu pro topení.
Martin Šperl

od Froda » 02 bře 2011, 14:49

Martin Šperl píše:Nevím, jestli je to dostatečně jasné, ale ventilace s "odběrem" vzduchu z obýváku cca 50-60m3 nemá příliš šanci odvést za hodinu z obýváku nějak významné množství vzduchu pro topení.

Pomohl by další samostatný větrák?
Froda

od jarda » 02 bře 2011, 22:06

nebo použít např jednotku ATREA s cirkulací
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 03 bře 2011, 09:48

jarda píše:nebo použít např jednotku ATREA s cirkulací

V žádným případě nechci žádný kolotoč vzduchu v domě, to mi už navrhoval projektant. Taky mluvil o řádu stovek m3, které by to muselo cyklit domem. Já mám obývák s krbem v uzavřené dispozici a kdybych bych měl z obýváku odtahovat 500 a víc m3, musím tam nutně vytvořit podtlak, nemá šanci si nasát nějakou mezerou pod dveřma takový množství zpátky.
Peggin

od jarda » 03 bře 2011, 15:54

nikdo nemluví o větrání škvírama pode dveřmi - musí být potrubí
doporučuji se někde podívat kde funguje
je to komfortní a bezproblémové
proč jste odmítl?
z vlastní zkušenosti asi těžko, jedna paní povídala....?
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 03 bře 2011, 16:44

jarda píše:nikdo nemluví o větrání škvírama pode dveřmi - musí být potrubí

Když budu mít z obýváku odtah 500 nebo třeba 1000 m3, bude potřeba roura jako hrom, bay takové množství vzduchu odvedla a nedělalo to hluk rychlostí proudění. Podle vás bych musel mít stejnou obří rouru i s přívodem do místnosti? A kde bych ten vzduch sebral? Když přivedu 500-1000m3 do jednotky a ta to rozfouká do ostatních místností, nemůžu už mít stejný přívod. Můžete mi to nakreslit? Mám tu jednoduchý plánek domu.
půdorys.png
půdorys.png (5.35 KiB) Zobrazeno 18274 krát
Peggin

od jarda » 03 bře 2011, 20:23

odvod a přívod by byl stejný, ale....
nejprve o jaký dům se jedná - výpočtová ztráta, jaký výkon má krbová vložka?
je v obýváku i jiný zdroj vytápění?
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 03 bře 2011, 20:44

Krb o výkonu 7kW (menší jsem nesehnal). V celém domě je teplovodní podlahové vytápění. Dům má ztrátu 6kW. Mě hlavně zajímá proudění vzduchu. Jak může být přívod do obýváku stejný jako odtah? Můžete mi to vysvětlit?
Peggin

od jarda » 03 bře 2011, 22:04

musí být stejný přívod a odvod jinak nemůže fungovat. Co by jste dělal s tím rozdílným množstvím?
krbová vožka (když ji budete dusit) bude přetápět místrnost i proto, že je vytápěna podlahovkou, je těžké regulovat takový systém - mám doma, proto vím jak se csoustava chová.
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 03 bře 2011, 22:57

jarda píše:musí být stejný přívod a odvod jinak nemůže fungovat. Co by jste dělal s tím rozdílným množstvím?
krbová vožka (když ji budete dusit) bude přetápět místrnost i proto, že je vytápěna podlahovkou, je těžké regulovat takový systém - mám doma, proto vím jak se csoustava chová.

Vy se ptáte mě? Co je to za zmatek? Já tomu vůbec nerozumím. Dávám jen dohromady dvě a dvě. Když mi z obýváku odsaje nějaká velká roura 500-1000m3 za hodinu, ptám se já vás, kudy zase přivedu těch 500-1000m3 zpátky? Nějakým podlahovým kanálkem? To by musel být obří stejně jako ta odtahová roura. Je to dotaz na vás.
Peggin

od jarda » 03 bře 2011, 23:08

samozřejmně že žádným kanálkem, natož podlahovým, ale zase rourou pod stropem
a musí se počítat, kolik vzduchu, aby se nepřekročila doporučená rychlost v obytné místnosti
není to jenom o přeneseném výkonu
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 04 bře 2011, 00:05

jarda píše:samozřejmně že žádným kanálkem, natož podlahovým, ale zase rourou pod stropem
a musí se počítat, kolik vzduchu, aby se nepřekročila doporučená rychlost v obytné místnosti
není to jenom o přeneseném výkonu

Můžete mi to nějak popsat (nejlépe nakreslit do plánku). U krbu nainstluji rouru a průměru např. 250mm odvedu ji k větrací jednotce a dál? Tvrdíte, že zase do obýváku přivedu vzduch rourou 250mm, ale kde do ní nasbírám vzduch? Odkud to bude vzduch?
Peggin

od jarda » 04 bře 2011, 08:16

z větrací jednotky zpátky do obýváku, vzduch cirkuluje
mimo to samozřejmě i do ostatních místností, jenom se do toho vmíchá přiházející čerstvý vzduch za odváděný na rekuperátoru
http://www.atrea.cz/cz/358.jednotka-dup ... h-jednotek
na stránce 6 katalogového listu je schema
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 04 bře 2011, 09:50

jarda píše:z větrací jednotky zpátky do obýváku, vzduch cirkuluje
mimo to samozřejmě i do ostatních místností, jenom se do toho vmíchá přiházející čerstvý vzduch za odváděný na rekuperátoru

Vážený pane, zdá se mi, že sice něco doma máte, ale vůbec tomu nerozumíte. V odpovědích si úplně protiřečíte.
Ptal jsem se, jak se vrací cirkulační vzduch zpět do obýváku, vy jste mi odpověděl:
jarda píše:samozřejmně že žádným kanálkem, natož podlahovým, ale zase rourou pod stropem

Na otázku ohledně proudění pod dveřmi jste mi odpověděl:
jarda píše:nikdo nemluví o větrání škvírama pode dveřmi - musí být potrubí

Když se ale podíváte na obrázek Atrey, nikde tam žádná roura přivádějící cirkulační vzduch není a naopak přivádí se, jak jsem předpokládal, podlahovými kanály (označení C2) a samozřejmě je tam i naznačeno větrání pod dveřmi.
A teď zpět k dotazu. Ptám se, jak je možné přivést do obýváku zpět 500-1000m3? Podle schématu Atrea se odtahuje objem C1, ale přivádí se do pracovny C2+C2+C2, do ložnice C2 a do kuchyně C2. Domnívám se, že v pracovně by mělo platit C1=C2+C2+C2 (lepší C1<C2+C2+C2), jinak by tam byl podtlak. Můžete mi ale říci, kde se vezme vzduch pro C2 do ložnice a C2 pro kuchyň? Můžeme počítat, že se k cirkulačnímu vzduchu přidá 100m3 čerstvého. To ale v součtu nic neřeší, protože se zároveň z domu odsává 100m3 (i1).
schéma.png
Naposledy upravil Peggin dne 04 bře 2011, 10:08, celkově upraveno 1
Peggin

od jarda » 04 bře 2011, 09:54

uvedl jsem atreu jako příklad cirkulace, ne rozvody kanálkama
něco jiného je rozvést 300m3 a jiné 800m3/hod
šlo by to samozřejmě, ale nutno spočítat jak jsem již psal
když proženete kanálkem 60(100)m3/hod - kolik kanálků?
jedna roura je výhodnější a také jsem již psal pod stropem
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 04 bře 2011, 10:15

jarda píše:uvedl jsem atreu jako příklad cirkulace, ne rozvody kanálkama
něco jiného je rozvést 300m3 a jiné 800m3/hod
šlo by to samozřejmě, ale nutno spočítat jak jsem již psal
když proženete kanálkem 60(100)m3/hod - kolik kanálků?
jedna roura je výhodnější a také jsem již psal pod stropem

Vy vůbec nerozumíte tomu, na co se ptám. Je úplně jedno, čím přivedu vzduch zpět do obýváku. Roura, kanál a nebo ho tam nanosím v kýbli. Jde mi o to, když odtáhnu z obýváku x m3, kde vezmu stejných x m3, abych je tam přivedl? Odtah cirkulace z obýváku je jeden C1. Když sbírám v obýváku a foukám dál do domu, jak ten vzduch z domu zase nasbírám, abych ho nacpal do těch kanálků nebo roury a přivedl zpět do obýváku. Už rozumíte, na co se ptám?
Peggin

od Martin Šperl » 04 bře 2011, 10:33

Pánové, jak čtu vaši vzájemnou diskuzi, začínám si myslet, že "Jarda" bude pan Šalý. Jestli to je on, tak se Peggin odpovědi těžko dočká. Pan Šalý je v oboru vzduchotechniky dost mimo. Nabídl jsem mu, že na své příspěvky nebudeme reagovat. Do vaší diskuze proto raději nebudu vstupovat. Pokud "Jarda" není pan Šalý, omlouvám se.
Martin Šperl

od jarda » 04 bře 2011, 10:51

na obrázku je cirkulace. Pokud Vám není jasný obrázek slovy asi nevyhovím.
Obecně - přívody do místností - plná červená - se musí rovnat odtahu z obýváku (žlutá větev) a odtahům pode dveřmi - čárkovaná červená
v podkladech ATREA na straně 4 obr B, jestli si pamatuji
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 04 bře 2011, 11:40

jarda píše:na obrázku je cirkulace. Pokud Vám není jasný obrázek slovy asi nevyhovím.
Obecně - přívody do místností - plná červená - se musí rovnat odtahu z obýváku (žlutá větev) a odtahům pode dveřmi - čárkovaná červená
v podkladech ATREA na straně 4 obr B, jestli si pamatuji

Vždyť dávám zcela jasné otázky. Zapomeňte na předešlé. Jen se zeptám, jak se mi dostane vzduch z ložnice na obrázku zpět do obýváku?
Peggin

Další

Zpět na Vzduchotechnické rozvody