Rozvod tepla od krbu vzduchotechnikou

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od jarda » 04 bře 2011, 12:11

přes větrací jednotku nasaje cirkulační ventilátor a vytlačí i do obýváku (tam kam jsou natažené rozvody a podle jejich velikosti a odporů)
u cirkulačního větrání točíte trvale v baráku nějaké množství vzduchu a vyměňujete pouze část která odchází přes rekuperaci
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od MIRAS » 04 bře 2011, 12:57

2 Peggin: Když vezmeš z pracovny1000m3, natlačíš část do kuchyně a ložnice. Tam se vytvoří podtlak a přes chodbu se to tlačí zpátky do pracovny plus se k tomu přidají přívody, který jdou do pracovny. Suma sumárum co odsaješ, vrátíš pod dveřma a přívodem zpátky. Většinou nejsou zavřený dveře a průchod cirkulačního vzduchu má usnadněnou cestu. Vždyť je to jednoduchý, nevim co Jarda neumí popsat. Psal to tu už pan Šperl, musí se odsávat pořádnej fujavec. Vzduch u krbu neni zase o tolik teplejší, bude to tak o těch deset -patnáct stupňů. Jestli chceš přenášet tohle teplo, počítej s točením kolem 1000m3, jinak je to úplně zbytečný.
MIRAS

od jarda » 04 bře 2011, 14:04

... natlačíš část do kuchyně a ložnice. Tam se vytvoří podtlak a....
tam není podtlak. Podltlak je v chodbě a v potrubí z obytné místnosti včeně pracovny, odkud ventilační jednotka nasává a do všech ostatních místností tedy i ložnice vytlačuje
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 04 bře 2011, 18:43

Pánové, pánové, mně je jasné, kudy vzduch proudí, ale nejsou mi jasné poměry vzduchu. Když z pracovny odsaju 100% cirkulačního vzduchu 20% odvedu do ložnice, 20% do kuchyně a 60% přivedu rovnou zpět do pracovny, nevidím systém příliš účinný. Jeden kanál převede 60-100m3 (nevím,jestli to je pravda, uváděl Jarda), pak do ložnice nedovedu ani 20% při odsátí 1000m3/h (odvedu jen asi 10%). To je jeden problém. Druhý problém je, kudy přivedu do pracovny (nebo místnosti s krbem) zpět cirkulační vzduch. Uvažujte logicky. Když rozfoukám 100% cirkulačního objemu vzduchu do místnosti, nemůže se mi vracet žádnou rourou ani kanálkami zpět. To je přeci hrubý nesmysl!!!!!! Jak by se do té roury dostal? To by musel být ještě někde další odtah. Znamená to, že se tam většina vzduchu musí nutně dostat dveřmi nebo škvírou pod dveřmi, nebo nějakým jiným otvorem.
Peggin

od jarda » 04 bře 2011, 21:21

asi špatně čtete i koukáte
jednak kanálky nic neproženete(proto jesm psal o trubkách)ale pro princip to je jedno, a pak k cirkulaci je nutná ta odtahová roura z obýváku
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 05 bře 2011, 08:58

jarda píše:asi špatně čtete i koukáte
jednak kanálky nic neproženete(proto jesm psal o trubkách)ale pro princip to je jedno, a pak k cirkulaci je nutná ta odtahová roura z obýváku

Ptám se, kudy se VRACÍ vzduch zpátky do místnosti s krbem. Už jste mi jednou zcela chybně odpověděl, že
jarda píše: samozřejmně že žádným kanálkem, natož podlahovým, ale zase rourou pod stropem

Nechci komplikovat dotaz, proto připustím, že budu zpět vracet teplo do místnosti s krbem dle vaší rady "rourou pod stropem". Kde nasbírám vzduch do té přívodní roury ke krbu?
Peggin

od jarda » 05 bře 2011, 09:12

omlouvám se, takže velkou rourou do obýváku a velkou rourou ven, ale....
to jsem psal již předtím, i že se musí "točit dokola kolem" velké množství vzduchu, jenomže vy jste znovu psal o kanálkách, takže
protože jsem psal, že je nutné množství vzduchu spočítat, aby byla dodržena max rychlost pohybu vzduchu, nemůže být to množství podle výkonu krbové vložky a od toho se budou odvíjet průřezy potrubí. Zřejmě to nebude Vámi představovaných 1000m3/hod
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 05 bře 2011, 09:32

jarda píše:omlouvám se, takže velkou rourou do obýváku

Kde do té roury nasbírám vzduch?
Peggin

od jarda » 05 bře 2011, 09:47

píši již potřetí, ten vzduch cirkuluje nepotřebujete ho sbírat, máte ho v baráku
zjednodušeně: co se stane když do dveří dáte ventilátor? někam jím vzduch natlačíte a někudy jinudy se tam ten vzduch vrátí
pokud dáte potrubí tak proudí tím potrubím
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 05 bře 2011, 10:28

jarda píše:píši již potřetí, ten vzduch cirkuluje nepotřebujete ho sbírat..
Tak jinak. Mluvíte o přívodní rouře do obýváku. Shodneme se na tom, že každá roura má svůj začátek a konec. Když roura přivádí vzduch zpět do místnosti s krbem, má tam svůj konec. Můžete mi odpovědět, kde má začátek?
Peggin

od jarda » 05 bře 2011, 11:53

cirkulaci zajišťuje cirkulační ventilátor větrací jednotky. Kde asi budou trubky začínat a kde končit?
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 05 bře 2011, 12:10

Umíte odpovědět? Znovu opakuji otázku: Kde má začátek trubka přivádějící vzduch do místnosti s krbem?
Peggin

od jarda » 05 bře 2011, 12:14

Tak nevím jestli si děláte srandu nebo...
no přece v té vzduchotechnické jednotce
prohlédněte si ten obrázek ATREy
víc vám k tomu nemám co říct
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 05 bře 2011, 12:21

Je vidět, že tomu absolutně nerozumíte!!!! Vůbec nechápete princip, podívejte se na ten obrázek od Atrey vy sám a dobře si to nastudujte. Do místnosti s krbem se přivádí jen minimum vzduchu potrubím, zbytek se tam tlačí dveřmi, škvírou pod dveřmi a nebo nějakým stěnovým prostupem. Žádná roura u stropu od jednotky, to je jen váš omyl. Neumíte počítat asi ani do pěti! Když bych přivedl všechen cirkulační vzduch z jednotky zase zpět ke krbu, tak bych byl asi blázen, který si jen tak honí vzduch potrubím. Přemýšlejte chlape,než sem začnete něco psát.
Peggin

od jarda » 05 bře 2011, 12:28

pletete dvě věci dohromady
já píši o trubce místo kanálků
a pak kde začínají ta potrubí? v té jednotce
jestli kanálkem nebo pode dveřma je úplně jedno - vše je o projektu
ale stovky kubíků (vy píšete 1000) pode dveřmi neprostrčíte
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 05 bře 2011, 12:33

S vámi končím, možná si uvědomujete blbosti, co tu plácáte a jako malý kluk to zastíráte projektem. Jste k smíchu. Končím.
Peggin

od jarda » 05 bře 2011, 12:46

můžete napsat co je blbost z toho co jsem napsal?
a realizoval by jste bez projektu?
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Martin Šperl » 05 bře 2011, 13:12

Asi se dál v komunikaci nepohnete, s dovolením vám do toho vstoupím.
Peggin má pravdu. Jardo, jak popisujete princip cirkulačního vytápění, by to nefungovalo a nefunguje. "Blbost" je skutečně to, jak chcete přivádět cirkulační vzduch zpět ke krbu.
..
Zkusím to vysvětlit názorně a možná i nakreslím. Představte si, že teplem z krbu nahřejete 5 cihel. Všech 5 teplých cihel pojede jedním dopravníkem k rozdělovači, který cihly roznese po místnostech a tam je nechá chladnout (vytápět daný prostor). Následně ty cihly potřebujete sebrat a přinést zpět ke krbu. Kdybychom je chtěli přivést opět jedním dopravníkem (jak píše Jarda jednou rourou), museli bychom mít nějaký sběr cihel v místnostech. Tak se to ale nedělá. Do místností se hrnou další a další cihly a ty se postupně samy z místností vytlačují zase zpět ke krbu. Podobně to udělá jednotka s cirkulací. Vezme horký vzduch potrubím do jednotky a tam jej rozdělí do jednotlivých místností. Zpátky ke krbu se nedostávají potrubím, ale přesně jak popisuje Peggin, natlačí se tam dveřmi, pod nimi a nebo jiným otvorem. Přívodním potrubím ke krbu přiteče zpět jen zlomek cirkulačního vzduchu, který jinak slouží jako větrací (topný) přívod a ja jaké tak dimenzován, jako v jiných místnostech. Takže je jasné, že onou "blbostí" je právě ten přívod vzduchu.
Martin Šperl

od jarda » 05 bře 2011, 13:15

Pane Šperle nikde jsem nepsal že přivedu ke krbu!!!!
a odkazoval jsem na obrázek ATREy
Je tam přívod ke krbu? není je tam odvod od krbu? je.....
a cirkulační množství pokud není malé - jako že u teplovzdušného vytápění s krbem není - tak žádné škvíry poode dveřmi nepomohou. Proto píši o potrubí.
tento systém ATREy mám v provozu, proto vím o čem píšu
Naposledy upravil jarda dne 05 bře 2011, 13:19, celkově upraveno 1
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Peggin » 05 bře 2011, 13:16

Martin Šperl píše:"Blbost" je skutečně to, jak chcete přivádět cirkulační vzduch zpět ke krbu.

Díky, palec nahoru. Já už z něho nemoh.
Peggin

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnické rozvody