Mám dělat zemní registr?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od lexin » 05 bře 2011, 11:39

Ahojte. Jsem před zalitím základový desky. Na upozornění jsem udělal přívodní trubku se vzduchem ke krbu. Mám dělat i nějaký prostup pro zemní registr? Většinou na to slyším jen negativa a rozmýšlím. Napadlo mě udělat šachtu, kam by se mi stahoval kondenz. Můžeu to vyšalovat. Jsou lepší dvě nebo tři menší trubky nebo jedna velká? Má to celý smysl? Díkec.
lexin

od Martin Šperl » 05 bře 2011, 14:54

Budete-li pořizovat jednotku s pasivní rekuperací - ANO. Uvažujete-li o jednotce s aktivní rekuperací - NE, je to zbytečné.
..
Nezapomeňte k ceně jednotky s pasivní rekuperací připočítat cenu ZR a porovnejte s cenou aktivní rekuperace.
Martin Šperl

od Honza_JR » 10 bře 2011, 09:53

Lexine pokud to budeš dělat svépomocí tak bych zemní registr udělal-nepřijde to tak draho. Osobně mám šachtu uprostřed (trubka DIN 400 kam z obou stran ústí trubky registru DIN 200) a s kondenzátem nemám sebemenší problém.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 10 bře 2011, 10:35

Honza_JR píše:Lexine pokud to budeš dělat svépomocí tak bych zemní registr udělal-nepřijde to tak draho. Osobně mám šachtu uprostřed (trubka DIN 400 kam z obou stran ústí trubky registru DIN 200) a s kondenzátem nemám sebemenší problém.

Honzo jak do tý šachty vlezeš?Jak máš dlouhý trubky a jaký průřezy? Už jsi to někdy čistil? Kolik se dělá kondenzátu a jak ho odčerpáváš? Má šachta dno? Z čeho jsi dělal registr? Čím jsi zasypal trubky? Jak reguluješ přepínání sání přímo a přes zemní registr? Jak máš udělaný venkovní sání (hlavně to zakončení), máš tam filtry? Kolik tě to celý stálo (trubky, zemní práce, hlavice,..)?
Leon

od Ondrej_PO » 10 bře 2011, 13:25

Zemny register je teoreticky zaujimavy napad. Ale v praxi to prinasa problemy v podobe bakterii, pre ktore je zemny register ako stvoreny. Filtre nie su 100percentne a za vlhka su ako lepidlo na bakterie. Radsej by som volil aktivnu rekuperaciu s piamym nasavanim cistejsieho vzduchu a vyhol sa tym astme.
Ondrej_PO

od Honza_JR » 10 bře 2011, 15:46

Leone do šachty nelezu-měla sloužit hlavně pro to odčerpání kondenzátu. Jak jsem psal potrubí je DIN 200, z jedné strany cca 15 m, z druhé cca 12. Do domu z šachty vedou ty potrubí dvě, v době kdy jsem to budoval tak Atrea začínala z tzv. cirkulačním ZR ale ještě neměla výsledky měření takže jsem se připravil hned na obě varianty a nakonec to nechal jen jako klasiku.
Skutečné čištění jsem prováděl zatím jen jednou cca po roce provozu a to tak, že v rourách mám předem natažené motouzy a na ně jsem přivázal kus molitanu namočeného v Savu a pár krát protáhl-molitan byl téměř čistý. Proto si z čištěním moc hlavu nelámu a sem tam provádím pouze" záplavové čistění" - do potrubí zasunuji hadici s vodou pod tlakem a jak cáká na stěny tak je opláchne a pak to šachtou odčerpám malým ponorným čerpadlem. Zakončení ZR je zatím jen trubka bez nějakého filtru a pod, přijde tam vyrobit nějaká hlavice ale zatím jsou jiné priority. Občas tam nějaký prach napadá a tak to z této strany proplachuji častěji (při zalévání zahrady tam pustím trochu vody kterou z šachty ani neodčerpávám).
Šachta uprostřed je z kanalizační trubky DIN 400, na dně je přinýtovaná nějaká záslepka která však nemá zcela shodný rozměr a není to tedy úplně těsné-případný kondenzát se tedy vsákně do země a není třeba čerpat vůbec.
Regulaci a přepínání řeší T kus s klapkou a servem, jednotka to umí sama ovládat na základě režimu a venkovních teplot.
Cena ZR - trubky cca 10-15 tisíc - bral jsem to přez stavební firmu které mají na tyto typy materiálů (které se platí hlavně z veřejných rozpočtů a soukromník to většinou nekupuje) běžně slevy i více jak 50%. Zemní práce - výkop, uložení ZR a jeho zásyp byl prováděn zároveň s prováděním zásypu základových pasů, kdy by jinak při hutnění při postupném zásypu po vrstvách bagr zbytečně stál a měl mnou placené prostoje, takže dá se řící že vlastně nic :-)
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Pavel Šulc » 12 bře 2011, 00:23

Honza_JR píše:Šachta uprostřed je z kanalizační trubky DIN 400, na dně je přinýtovaná nějaká záslepka která však nemá zcela shodný rozměr a není to tedy úplně těsné-případný kondenzát se tedy vsákně do země a není třeba čerpat vůbec.

Rád bych se zeptal, zda nemáte nějakou obavu z pronikání radonu, když šachta není vzduchotěsná.
Honza_JR píše:Regulaci a přepínání řeší T kus s klapkou a servem

Pamatujete si, kolik stála taková klapka se servem a její typ? Děkuji.
Pavel Šulc

od Honza_JR » 14 bře 2011, 09:29

Radonu jsem se malinko obával a tak jsem dělal různé "experimenty" během měření radonu pro kolaudaci. Naměřené hodnoty byly hluboko i po těchto experimentech a to obavy zahnalo. Přesto jako jeden z úkolů nekonečného dokončování stavby (avšak nejnižší priority) je spáry zalít nějakým gumoasfaltem.

Klapku si už nepamatuji. ale je od firmy Atrea a ta ji má v ceníku
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Martin Šperl » 15 dub 2011, 09:05

Přidávám odkaz na jednu z nejobsáhlejší studii ohledně zemních registrů z hlediska jejich hygieny, výskytu plísní a sanitace http://www.passiefhuis.info/pdf/Erdregister-Bericht.pdf.
..
Další dokument se týká návrhu a dimenzování zemních registrů. Optimální tvar, výkony atd.
http://kopeckyp.wz.cz/files/pdf/PK_VVI08.pdf
..
Výpočtový program. Doporučuji přečíst vše ohledně provozu.
http://www.qpro.cz/?id=Zemni-vymnenik-kolektor
..
Jestli se to "vyplatí" a jaký je to energetický přínos doporučuji přečíst závěr tohoto dokumentu. http://kopeckyp.wz.cz/files/pdf/PK-PD06.pdf
ZRzávěr.png
Martin Šperl

od Tomas Voska » 10 dub 2016, 22:36

Super odkazy a aj diskusia, ktora sa mi pomohla rozhodnut, ze zemny register nie.
Kamarat mi odporuca tu zem nezavrhovat, ale miesto ohrievania vzduchu v zemi, zakopat vodovodne potrubie na zahrade a cirkulovat tam nejaku nemrznucu kvapalinu a dat to do predohrevu: http://www.multivac.cz/produkty/vok
Odpada mi radon, kondenzat v registri, cistenie, bakterie. cena bude asi rovnaka.
Tomas Voska

Zpět na Vzduchotechnické rozvody