Ohřev vody v pasivním domě mě docela zajíma. Původně jsem chtěl ohřívat vodu fotovoltaikou, ale díky tomuto fóru a zdejším diskutérům jsem si to rozmyslel.
Ale co je důležité, pořad jsem se vize alternativního ohřevu vody nevzdal.
Mám už 5 let postavený barák, projektant ho pojmenoval "nízkoenergetický dům v pasivním standardu" což možná není přímo pasivní dům, ale já jsem spokojený.
Barák má klasické zapojení rekuperace s akumlační nádobou 615l. Z nádrže se pak ohřívá "průtokem" TUV a odebírá voda pro dohřev vzduchu v rekuperaci. Samotná nádrž se ohřívá pomocí solárů, v zimě pomocí tří topných spirál 4,5 + 3 + 3kW. Jedna spirála je pod úrovní šneka pro solár, tak je permanentně vypnutá. Většinou stačí 4,5kW spirála.
Po 5 letech jsem se dokopal k měření spotřeby na akumlační nádrži.
spotřeba v únoru ... cca 30kW / 24h
spotřeba v tomto deštivém počasí ... cca 8kW / 24h
spotřeba v létě při plném svitu ... max 2,5kW / 24h (někdy i 0kW díky sluníčku a solárům)
Sami vidíte, že je co zlepšovat. Chci řešit hlavně zminí období.
Koukal jsem se na bojlery s TČ ale:
- otázka je, jak je zapojit do současného systému
- moc se mi nechce v zimě, kdy topím, ještě barák ochlazovat, takže prefefuji zapojení vývodů ven
- teplota přívodního vzduchu pro bojlery s TČ je cca 10 stupňů, takže v zimě, kdy vodu potřebuji řešit nejvíc mají minimální účinek
Takže mě napadají pouze dvě možnosti:
- bojler s TČ s možností vstupního vzduchu i -10 stupňů
- kompletní TČ, které pracuje i do -25, připojené jen k akumlační nádobě (bez vytápění)
Nebo existují jiné možnosti, které neznám, tak klidně poraďte.
Je zde zmíněna možnost připojení bojleru s TČ k odpadnímu vzduchu rekuperace. Máte s tím někdo praktické zkušenosti?
Máte nějaký odkaz na bojler s TČ s možností přívodu vzduchu steplotou pod nulou?
Díky,
Petr